Zöldségágyon sült tyúk
|
HOZZÁVALÓK:
1,5-2 kg-os tyúk
3 gerezd fokhagyma
1 dió nagyságú friss gyömbér (darabka)
2 evőkanál magos mustár
2-2 sárgarépa, fehérrépa
2 fej vöröshagyma
2-2 zöldpaprika, paradicsom
4 csiperkegomba
2 zellerlevél
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
Vágjuk félbe a tyúkot, mossuk meg, szárítsuk le, és fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, hámozott, apróra vágott gyömbérrel meg mustárral. A karikákra vágott répákat, a hagymát, apaprikát, a cikkekre darabolt paradicsomot, gombát, az összevagdalt zellerlevelet tegyük tepsibe. Sózzuk, borsozzuk meg, és fektessük rá a fűszeres tyúkot a bőrével felfelé. Öntsük alá 3 deci vizet, és alufóliával letakarva, 180 °C-os sütőben pároljuk majdnem puhára, utána a fólia nélkül, 190 °C-os sütőben süssük pirosra. Amikor elkészült, forrón, vajas parázsburgonyával, a vele sült zöldségekkel tálaljuk.
|
Sáfrányos tyúkhúsleves masnitésztával
|
HOZZÁVALÓK:
1 (1,5-2 kg-os)egész tyúk
40 dkg masnitészta
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 vékony cikk zellergumó
1 kis karalábé
1 közepes burgonya
10 dkg zöldborsó
3 csiperkegomba
1-1 zöldpaprika, paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 kiskanál (sáfrányos szeklice) sáfrány
1 kiskanál só, szemes bors
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát főzzük ki sós vízben. A tyúkot vágjuk négy részre, mossuk meg, majd bő hideg vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, szedjük le a habját, majd vegyük takarékra. Tegyük bele a meghámozott répkat, a hagymát, a zellert, a karalábét, a burgonyát, a zöldborsót, a csiperkét, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és fűszerezzük sóval, szemes borssal, csokorba kötött petrezselyemmel, sáfrányos szeklicével. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük 2,5-3 óráig, míg a tyúk megpuhul. Amikor elkészült a leves, a feldarabolt húst a zöldségekkel, a főtt tésztával tegyük tányérokba, és szedjük rá a forró levest. Ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemmel.
|
Kakasleves csigatésztával
|
HOZZÁVALÓK:
1 kisebb kakas
30 dkg sárgarépa
2 darab fehérrépa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél zellergumó
fél karalábé
negyed kelkáposzta
1 csokor petrezselyem
1 csipet sáfrány
bors
só
18 dkg csigatészta
ELKÉSZÍTÉS
Az előkészített kakast hideg vízben tegyük fel főni. Amíg a víz felforr, hámozzuk meg a zöldségeket. Minden olyan zöldséget használjunk, amit húsleves főzésénél egyébként is szoktunk. Amikor a víz felforrt, szedjük le a keletkező habot, és „zöldségeljük be", majd tartsuk éppen csak gyöngyöző forrásban. Sóval, egész borssal ízesítsük. Ha úgy látjuk, hogy a leves nagyon sápadt, kevés sáfránnyal szép színt adhatunk neki. Közben főzzük meg a csigatésztát. Amikor a hús megpuhult, óvatosan, hogy ne keverjük fel a levest, vegyük ki, és daraboljuk fel. Minden csészébe tálaljunk a húsból, zöldségből, csigatésztából, és merjük rá a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel díszítsük.
|
Tyúkhússaláta tejfölös öntettel
|
HOZZÁVALÓK:
a megmaradt főtt tyúk
1 kisebb fejes saláta
3 paradicsom
4 kisebb fürtös uborka
1 fej lilhagyma
1 sárgarépa
az öntethez
2 dl tejföl
fél dl olívaolaj
2 szál zellerlevél
1 csokor snidling
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A megmaradt tyúkhúst tépkedjük metéltre, és tegyük félre. A megmosott salátát tépkedjük laskákra, és tegyük salátástálba. A megmosott, kimagozott paradicsomot, a meghámozott uborkát vágjuk csíkokra, és a szeletelt hagymával, a reszelt sárgarépával együtt a adjuk salátához. Az öntethez a tejfölt keverjük el az olívaolajjal, majd sóval, borssal, zellerlevéllel, snidlinggel fűszerezzük, és a hűtőben hűtsük le. Tálaláskor a zöldségeket a tyúkhússal meg az öntettel lazán forgassuk össze, majd szedjük tálkákba, és díszítsük snidlinggel, zellerlevéllel.
|
Sült tyúk tejfölös-pikáns mártásban
|
HOZZÁVALÓK:
a megmaradt sült tyúk
a megmaradt sült zsiradék és zöldség
1 evőkanál liszt
zöldségleves
1 dl tejföl
cukor, citromlé, mustár
só, őrölt bors
köret
főtt vajas-petrezselymes masnitészta
ELKÉSZÍTÉS
A megmaradt sült tyúkot vágjuk nagyobb darabokra, tegyük félre, majd a sült zöldségeket kevés sült zsiradékon kicsit pirítsuk meg. Szórjuk meg liszttel, majd annyi zöldséglevest öntsünk rá, hogy egy ujjnyival ellepje. Amikor felforrt, lassú tűzön főzzük 4-5 percig. Turmixoljuk krémesre, keverjük bele a kevés forró lével lekevert tejfölt, és ízesítsük pikánsra sóval, borssal, cukorral, mustárral, friss citromlével. A kevés sült zsírban, serpenyőben megpirított tyúkdarabokat tegyük tányérra a főtt tésztával együtt. Locsoljuk körbe a pikáns mártással, és díszítsük petrezselyemmel.
|
|