Töltött pulykamell
|
HOZZÁVALÓK:
50 dkg pulykamell
10 dkg feta sajt
1 paprika (piros színű)
8 szem olajbogyó
1 tojás
5 dkg liszt
2 teáskanál oreganó (szurokfű)
őrölt bors
só
olaj, a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A húst lefejtjük a csontról, és késsel kifúrjuk, hogy tölthető legyen. A csíkokra vágott paprikával, sajttal és a felkockázott olajbogyóval megtöltjük, hústűvel összetűzzük. Sóval, borssal, oreganóval fűszerezzük. Felvert tojásba, majd lisztbe (vagy zsemlemorzsába) forgatjuk, és megsütjük. Felszeleteljük, és köretként csíkokra vágott, kevés margarinban roppanósra párolt, piros, sárga, zöld színű paprikát adunk mellé.
|
Pulykasteak zöldfűszeres-boros gyöngyhagymamártással
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg pulykamellfilé
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor petrezselyem
1 dl olívaolaj
1 kis üveg ecetes gyöngyhagyma
2 dl zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
1 kiskanál keményítő
1 csokor petrezselyem
2 szál oreganó (szurokfű)
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A mellfiléből vágjunk ujjnyi vastag steakeket, kicsit klopfoljuk meg, majd fűszerezzük sóval, borssal, mustárral, petrezselyemmel, és locsoljuk meg az olajjal. Fedjük le, egy éjszakára tegyük hűtőbe pácolódni, majd másnap, közepes tűzön minden oldalukat süssük pirosra, hogy a belsejük is teljesen átsüljön. A hagymamártáshoz a visszamaradt zsiradékban futtassuk meg a lecsepegtetett savanyú gyöngyhagymát. Öntsük fel a zöldséglevessel, a borral, és lassú tűzön főzzük pár percig. Sűrítsük be a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel, és újból forraljuk fel. Mielőtt levesszük a tűzről, szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel és oregánóval. Tálaláskor fektessük tányérokra a pulykaszeleteket, tegyük melléjük a sütőben sült burgonyapogácsákat, és a húst locsoljuk meg a hagymamártással.
|
Sörös pulykaragu zöldséges párolt rizzsel
|
HOZZÁVALÓK:
1 kg pulykacomb
5 dl világos sőr
3 zöldpaprika
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
őrölt bors
só
a körethez
20 dkg rizs
2 paradicsom
4 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
fél póréhagyma
forró víz
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A felforrósított olajban pirítsuk világosbarnára a felaprított hagymát. Ezután tegyük bele, a 2 centis kockákra vágott pulykacombot, a zúzott fokhagymát, és a nagyobb darabokra vágott paprikát. 2-3 percig pirítsuk, öntsük fel a sörrel, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva pároljuk majdnem puhára. Most adjuk hozzá, a felkarikázott zöldhagymát, az aprított petrezselymet, és főzzük készre. A körethez a rizst a forró olajban süssük fehéredésig, majd öntsük fel a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk meg, és szorjuk bele a petrezselymet, a szeletelt póréhagymát és a kockákra vágott paradicsomot. Keverjük öszze, fedjük le, és takaréklángon addig pároljuk, még az összes folyadékot felveszi, és pergős lesz. Ez, kb. 20-25 perc. Tálaláskor a zöldséges párolt rizst formázva tegyük tányérra, és rakjuk körbe a sörös pulykaraguval.
|
Pulykapecsenye tört burgonyával
|
HOZZÁVALÓK:
1 kg pulykacombfilé
3-4 gerezd fokhagyma
1-1 sárga- és fehérrépa
1 fej vöröshagyma
őrölt bors
só
a körethez
1 kg burgonya
ELKÉSZÍTÉS
Ezt az ételt pulyka felsőcombfiléből készítsük! A húst dörzsöljük be sóval, fokhagymával és őrölt borssal. Tisztítsuk meg a répákat, a hagymát, a fokhagymát, tegyük egy kiolajozott tepsibe, fektessük rá a húst, öntsünk mellé 1-1,5 dl vizet, fedjük le fóliával, és 150 °C-os sütőben süssük meg. Sütés közben locsolgassuk a húst, majd félkész állapotban fordítsuk meg, és süssük tovább. Héjában főzzük meg a krumplit, hűtsük ki, hámozzuk meg, és törjük össze. A kész sült szaftjából adjunk hozzá, és pirítsuk rövid ideig, amíg szép barnás lesz. Különbözőképpen formázhatjuk, kanállal, pogácsaszaggatóval. A felszeletelt húst a velesült zöldségfélékkel együtt kínáljuk.
|
Pulykasült párolt zöldségekkel
|
HOZZÁVALÓK:
60 dkg pulykamellfilé
1 kakukkfűág
1 rozmaringág
2 babérlevél
4 uborka
1 édeskömény
1 citrom
2 mogyoróhagyma
1 kávéskanál olaj
2 dl zöldségleves (leveskockából)
petrezselyem
borsfű
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A kakukkfüvet és a rozmaringot apróra vágjuk, a húst ezzel megszórjuk, a babérleveleket is rátesszük, felgöngyöljük, és zsineggel átkötjük. Az uborkákat hosszában kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk, a húsukat 3 cm-es darabokra vágjuk. Az édeskömény alját és kérgét levágjuk. A hagymákat 4-4 részre vágjuk. A húst az olajban pirosra sütjük, majd kivesszük. Zsírjába tesszük az uborkát, az édesköményt, a citromot, a hagymadarabokat, és a tetejükre rakjuk a húst. A levessel meglocsoljuk, és sóval megszórjuk. Lefedjük, és forró sütőben készre sütjük, közben a levével gyakran locsolgatjuk. Petrezselyemmel és borsfűvel díszítve tálaljuk.
|
Zöldséges pulyka
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg pulykamell
80 dkg kelkáposzta
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 szem szegfűszeg
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg burgonya
1 dl olaj
3 dkg vaj
1 dl vermut (édes)
1 evőkanál borókabogyó
1 evőkanál kakukkfű (friss)
2 babérlevél
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A kelkáposztát felnegyedeljük, a torzsáját kivágjuk, és további cikkekre vágjuk. A sárgarépát felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, és beleszúrjuk a szegfűszegeket. A pulykahúst sózzuk, borsozzuk. Nagy lábasban, olajban minden oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük. A maradék zsiradékba keverjük a vajat, a sárgarépát, a hagymát, a felkockázott szalonnát meg a fűszereket, és 5 percig állandóan kevergetve pároljuk, majd meglocsoljuk a vermuttal. Beletesszük a káposztacikkeket, elkeverjük, lefedjük, 10 percig közepes lángon pároljuk, majd a felét kivesszük, és félretesszük. A pulykahúst a maradék zöldségre helyezzük, körérakjuk a megmosott és meghámozott burgonyát, és befedjük a félretett zöldségekkel. Alufóliát teszünk rá, és sütőben 45 percig pároljuk, majd 5 percig pihentetjük. A húst szeletekre vágjuk, és egy tálalótálon a zöldségekkel tetszetősen elrendezzük.
|
|