Pirított fehér káposztával töltött csirkecomb
|
HOZZÁVALÓK:
fél fej fejes káposzta
4 csirkecomb
2 evőkanál cukor
petrezselyem
őrölt bors
só
olaj
ELKÉSZÍTÉS
Reszeljük meg vagy vágjuk apróra a káposztát. Kevés olajban karamellizáljuk a cukrot, majd szórjuk rá a káposztát, sózzuk, borsozzuk meg, és pároljuk puhára. A csirkecombokon a mutatóujjunkkal kicsit nyújtsuk-lazítsuk meg a bőrt, és töltsük a bőr alá a káposztát. Sózzuk, borsozzuk meg a húst is, és előmelegített sütőben süssük ropogósra. Pirított burgonyával vagy párolt rizzsel kínáljuk.
|
Csirke sajtbundában
|
HOZZÁVALÓK:
1,2 kg-os csirke
2 póréhagyma
1 zeller
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szegfűszeg
1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény
3 liter víz
2,5 dl tej
2 dl tejszín
2 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A pórét és a zellert megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. Az összes zöldséget mély lábasba tesszük, és hozzáadjuk a zöldfűszert. Vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. Beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, lecsöpögtetjük, feldaraboljuk, a csontokat és a bőrt eltávolítjuk. A levest leszűrjük, belekeverjük a tejet, és felére főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel felverjük, gyorsan kevergetve a leveshez adjuk, ha szükséges, újrafűszerezzük. A csirkedarabokat jénai tálba tesszük, a szósszal meglocsoljuk, a sajttal megszórjuk, és pirosra sütjük.
|
Csirkecombok mustármártásban, szalvétás gombóccal
|
HOZZÁVALÓK:
4 csirkecomb
1 kiskanál curry
1 dl olaj
2 evőkanál mustár
1 evőkanál liszt
zöldségleves
1 dl tejszín
só, őrölt bors
a körethez
2 zsemle
40 dkg liszt
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A csirkecombokat sóval, borssal, curryval fűszerezem, meglocsolom az olajjal, és lefóliázva, hűtőben 2-3 órát pácolom. Tepsibe teszem, meglocsolom az olajjal, 2 deci vizet öntök alá, és 180 °C-os sütőben 35-40 perc alatt először párolom, majd amikor elpárolódott a leve, pirosra sütöm. A körethez a zsemléket kis kockákra vágom, tepsiben, szárazon, 180 °C-os sütőben megpirítom, majd keverőtálba szórom. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott hagymát, sót, borsot, és petrezselymet. Jól összedolgozom, és annyi vizet öntök hozzá, hogy sűrű galuskatészta jellegű masszát kapjak. Konyharuhára öntöm, egyenletesen eligazítom, felcsavarom, és a két végét megkötözöm, hogy ne folyjék ki belőle a tészta. Végül a szalvétás gombócot sós, forró vízben, lassú tűzön 30-35 perc alatt megfőzöm. A mártáshoz a combokat kiveszem a tepsiből, a visszamaradt szaftban megpirítom a mustárt, megszórom a liszttel, megfuttatom, és annyi zöldséglevest öntök hozzá, hogy tejszín sűrűségű mártást kapjak. Ezután beleöntöm a tejszínt, amikor felforrt, sóval, borssal utóízesítem, lehúzom a tűzről, és leszűröm. Tálaláskor az ujjnyi vastag szeletekre vágott gombócot tányérra fektetem, melléteszem a fűszeres csirkecombot, és körbelocsolom a mustármártással.
A zsemlegombócokat, forrásban lévő sós vízbe is beleszaggathatom.
|
|
|
6 személyre
Csirke tejszínes mártásal
HOZZÁVALÓK:
8 csirkecomb
8 (alsó) csirkecomb
2 citrom
2-2 evőkanál vaj és olaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
5-6 szem Cayenne bors
1,25-1,25 dl csirkehúsleves (leveskockából) és tejszín
2 felkockázott paradicsom
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A csirkét a citromlével meglocsoljuk. A vajat és az olajat együtt serpenyőben felforrósítjuk, és ebben a combokat minden oldalukon aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk, majd a paprikával és a borssal megszórjuk. A levessel felöntjük, felforraljuk, és sűrűre főzzük. Mérsékeljük a tüzet, és a húst puhára pároljuk. Közben a paradicsomot kislángon mártás sűrűségűre főzzük, szitán áttörjük, a csirkéhez adjuk, és összefőzzük. Amikor kész, a húst tálakra adagoljuk. A mártásba keverjük a tejszínt, felmelegítjük, és hozzáadjuk még fél citrom levét. Sóval, borssal ízesítjük, és a csirkére öntjük. Citromdarabkákkal díszítjük.
|
Csirkecombok zsenge zöldborsóval
|
HOZZÁVALÓK:
4 gyöngyhagyma
4 csirkecomb
3 evőkanál olaj
6 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál cukor
40 dkg zöldborsó (zsenge, héjas)
2 evőkanál korianderlevél (durvára vágott)
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A hagymákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. A combok bőrét kereszt alakban bevágjuk, borssal meghintjük, majd 2 evőkanál olajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A maradék olajban megfuttatjuk a hagymát, 2 evőkanál szójaszószt adunk hozzá, majd a cukrot is belekeverjük. Belerakjuk a húst, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve, közepes tűzön 15 percig pároljuk. Közben a zöldborsót megtisztítjuk (a két véget levágjuk), és sós vízben 5 perc alatt megfőzzük. Lecsöpögtetjük, majd a maradék szójaszósszal összekeverjük. A főzést kislángon még 5 percig folytatjuk, közben időnként óvatosan átkeverjük. Végül a combokat és a borsót tányérokra rendezzük, korianderlevéllel díszítjük, és melegen tálaljuk.
|
Csirkecomb kétféle szőlővel
|
HOZZÁVALÓK:
(kb. 1,2 kg) egész csirke
3 dkg vaj
25-25 dkg fehér és kék szőlő
1 citrom
őrölt bors
só
olaj, a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A csirkét serpenyőbe tesszük, forró olajban minden oldalát jól átpirítjuk, majd kiszedjük, tűzálló tálba tesszük, és sóval, borssal ízesítjük. 2 dkg vajat teszünk rá, és forró sütőben puhára sütjük. A szőlőt leszemezzük, kiválasztunk hat fehér meg hat kék szemet, és a citrom levével összeturmixoljuk. A többi szőlőszemet a maradék vajban, serpenyőben megfonnyasztjuk. A megsült csirkét darabokra szedjük, a visszamaradt zsiradékot serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a szőlő- és citromlevet, 2 dl vizet, felforraljuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. A csirkehúst tálra tesszük, körérendezzük a szőlőszemeket, és tálaljuk. A mártást tálkában adjuk mellé
|
Csirkecombok keleti fűszerekkel
|
HOZZÁVALÓK:
12 csirkecomb
A marináló mártáshoz
2 dl ananászlé
2 evőkanál barna cukor
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1-1 csipetnyi curry és Cayenne bors
1 evőkanál szójaszósz
ELKÉSZÍTÉS
Az ananászlét a cukorral felforraljuk, és kislángon 5 percig főzzük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, beleöntjük az olajat meg a szójaszószt, és borssal megszórjuk. A mártást jénai tálba öntjük, beletesszük a combokat, és lefedve, szobahőmérsékleten 3 óráig állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Végül forró sütőben készre sütjük, majd pirosra grillezzük. Forrón kínáljuk.
|
|