Csirkemell fűszeres mártásban
|
HOZZÁVALÓK:
60 dkg csirkemellfilé
80 dkg póréhagyma (vékony)
1 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
6 zellerlevél
2 evőkanál tárkony (apróra vágott)
2 evőkanál turbolya (apróra vágott)
2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
2 evőkanál snidling (apróra vágott)
3 dkg vaj
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A hagymákat a zöld szárral együtt ferdén 2-3 részre vágjuk, majd 10-15 percig gőz fölött pároljuk. A húst is gőz fölött pároljuk 20 percig. A mártáshoz a húslevesben 1 perc alatt roppanós puhára főzzük a zellerleveket, majd a vízből kivéve a tárkonnyal, a turbolyával, a petrezselyemmel és a vajjal együtt robotgéppel pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük, végül a snidlinget is belekeverjük. A húst 4-5 darabra vágjuk, tányérokra adagoljuk, mellétesszük a hagymákat. Borssal megszórjuk, a mártással leöntjük, és rögtön tálaljuk.
|
Csirkemell kukoricagombóccal
|
HOZZÁVALÓK:
4 szelet csirkemellfilé
4 kiskanál méz
1 csokor kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
16 dkg kukoricadara
10 dkg juhtúró
12 dkg csemegekukorica
1 evőkanál paprikakrém
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A vékony hússzeleteket kicsit klopfoljuk ki, majd sóval, borssal, mézzel és a felaprított kakukkfűvel fűszerezzük. Tegyük tálba, és szeletenként locsoljuk meg egy-egy evőkanál olívaolajjal. Pár órára tegyük a hűtőbe pácolódni. Közben készítsük el a kukoricagombócokat. A vizet sóval forraljuk fel, majd szórjuk bele a kukoricadarát, és közepes tűzön, kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, forgassuk bele a morzsolt juhtúrót, a lecsepegtetett kukoricát, és ízesítsük a paprikakrémmel meg a felaprított petrezselyemmel. Keverjük egynemű masszává, majd melegen, vizes kézzel, görgessünk belőle nagyobb gombócokat. A pácolt mellfiléket forró olajban süssük pirosra, tegyük tányérra, és díszítsük kakukkfűvel. Tegyük melléjük a gombócokat, locsoljuk megtejföllel, és szórjuk körbe csemegekukoricával.
|
Csirkemellcsíkok zöldséges burgonyalepényben
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg csirkemellfilé
1 kg burgonya
1 közepes sárgarépa
1 közepes cukkini
1 lilhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
4 dl tejföl
2 dl natúr joghurt
20 dkg liszt
olívaolaj
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A zöldségeket reszeljük meg nagylyukú reszelőn. A felaprított petrezselymet keverjük össze a joghurttal, a liszttel, majd sózzuk, borsozzuk meg. Felhevített serpenyőben, bő olajban, mint a palacsintát, süssük meg. A húst vágjuk csíkokra, sóval, borssal ízesítsük, és süssük meg. A tejfölt a zúzott fokhagymával keverjük össze, és tálaláskor locsoljuk a hússal töltött lepényekre.
|
Csirkés masnitészta
|
HOZZÁVALÓK:
50 dkg csirkemellfilé
30 dkg masnitészta
10 dkg kolozsvári szalonna
5 evőkanál olaj
1 csokor retek
1 cukkini
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 gumó édeskömény
1 csokor snidling
2 evőkanál tárkonyecet
salátalevél
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A csirkehúst kockákra vágjuk, és a felkockázott szalonnával együtt 2 evőkanál olajban megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A retket és a cukkinit vékony karikákra, a hagymát finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk. Az édeskömény külső leveleit leszedjük, a gumót feldaraboljuk, és forrásban lévő sós vízben 1 percig főzzük. Az olajat felverjük az ecettel, beletesszük a finomra vágott snidlinget, sózzuk és borsozzuk. A kihűlt tésztát tálba borítjuk, összeforgatjuk az öntettel, a csirkehússal és a zöldségekkel. Fóliával lefedjük, 2 órára hűtőbe tesszük, közben többször átkeverjük. Az összetépkedett salátaleveleket tányérokra adagoljuk, és rárakjuk a tésztasalátát. Előételként és főételként is kínálhatjuk.
|
rakott karfiol
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg karfiol
40 dkg darált csirkemellfilé
fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
3 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
15 dkg szeletelt, füstölt húsos szalonna
őrölt bors, só
a tálhoz olaj és zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS
A nagyobb darabokra szedett karfiolrózsákat forrásban lévő sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le. A forró olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Tegyük bele csirkehúst, sózzuk borsozzuk meg, és fedővel letakarva, lassú tűzön pároljuk puhára. Egy tűzálló tálat olajozzunk ki, hintsük be zsemlemorzsával, rakjuk bele a karfiol felét, simítsuk rá a darált húsos ragut, és locsoljuk meg a sózott, borsozott tejföl felével. Fedjük be a maradék karfiollal, locsoljuk meg a fűszeres tejföllel, és takarjuk be a szalonnaszeletekkel. 170 °C-os sütőben süssük piros-ropogósra. Forrón tálaljuk.
|
Fűszeres csirkesaláta
|
HOZZÁVALÓK:
50 dkg darált csirkemell
1 fej saláta
1 citrom (leve)
1-1 evőkanál olaj
világos szójaszósz
koriander (apróra vágott)
menta (apróra vágott)
12 darab kesudió
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A salátát megmossuk, megszárítjuk, a leveleit szétszedjük, és egy tálon szétterítjük. Wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és nagylángon, állandóan kevergetve megpirítjuk a darált csirkehúst, majd szűrőkanállal kivesszük, és a tálban várakozó salátára tesszük. A szójaszószt összekeverjük a citrom levével, kevés sóval, borssal, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Durvára vágjuk a kesudiót, és a csirkére szórjuk. Végül az egészet meglocsoljuk a fűszeres mártással. Köretnek rizst tálalhatunk mellé.
Darált marhahússal ugyanígy elkészíthetjük.
|
Csirke indiai módra
|
HOZZÁVALÓK:
60 dkg (csíkokra vágott) csirkehús
A tandoori szószhoz
1 citrom (leve)
2 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál gyömbér (reszelt)
1 kis (magozott) pirospaprika
1 teáskanál garam masszala (indiai fűszerkeverék)
A joghurtos szószhoz
2 dl joghurt
1-1 evőkanál apróra vágott menta- és korianderlevél
ELKÉSZÍTÉS
A tandoori szószhoz összekeverjük a citromlét, a joghurtot, a fokhagymát, a gyömbért, a paprikát és a garam masszalát. Beleforgatjuk a húst, és 30 percig állni hagyjuk, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, és meleg sütőben készre sütjük. A másik szószhoz a joghurtot, a mentát és a koriandert simára keverjük. Amikor a hús megsült, kivesszük a sütőből, alufóliába csomagoljuk, és 10 percig pihentetjük. Tálra tesszük, és a joghurtos szósz mellé kínáljuk.
A garam masszala egyfajta indiai fűszerkeverék, ázsiai boltokban megvásárolhatjuk.
|
Csirke gombamártással
|
HOZZÁVALÓK:
6 csirkemellfilé
25 dkg csiperkegomba
1 citrom (leve és héja)
1 evőkanál friss rozmaring
1 mokkáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
2 dl főzőtejszín
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A citromlébe belekeverjük a reszelt héját, a rozmaringot, a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. A pácba beleforgatjuk a húsokat, és 10 percre félretesszük. Az olajat felmelegítjük, és félbarnára sütjük benne a csirkemelleket, majd kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékot felforrósítjuk, és puhára pároljuk benne a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát. Visszatesszük a csirkemelleket, hozzákeverjük a tejszínt, és 5 percig főzzük. Utófűszerezzük, majd főtt rizzsel vagy tésztával körítve azonnal tálaljuk.
|
|